Oheň člověk využívá nejen k vytápění domů, ale i k tepelné úpravě potravin. Naše východočeská pobočka se věnuje také stavbě individuálních sporáků a pecí ze šamotu a kachlů. Sporáky dnes nemusí sloužit jen k úpravě potravin, teplo se nechá vést např. do ležení či zápecí a tak si můžete vytvořit to správné srdce domova pro dlouhé zimní večery.
Sporáky – kamna na vaření a pečení
Sporák je historicky velmi rozšířené topidlo s dlouhou tradicí. Základním principem sporáku v klasickém provedení je vaření, pečení a sušení. Vedlejším produktem je tepelná energie, pomocí níž lze vytopit kuchyň a někdy i další místnost.
Každý klasický sporák je opatřen topeništěm, plotnou a troubou. Na rozdíl od ostatních spotřebičů je dimenzován pro vaření, čemuž je přizpůsobeno i topeniště na malé dávky paliva. Obestavbu tvoří akumulační materiály (šamot, přírodní kámen, kachle), které akumulují uvolněnou energii a formou zdravého sálavého tepla předávají do okolí. V tradičním pojetí je určen pro chaty, chalupy a jiná starší stavení, v kombinaci s moderními prvky je pak vhodný i pro současné domy.
I tato topidla lze stavět s teplovodními výměníky, stejně tak i například s vyhřívaným ležením.